TOP Παρατσούκλια τηλεοπτικών χαρακτήρων

Ό,τι κι αν έγραφε η ταυτότητά τους, για εμάς θα ‘ναι πάντα το Αστροπελέκι, η Ξινή,ο Χλαπάτσας, η Τζεμιλέ, η Κατακουζήνα και τ’ άλλα παιδιά, που προικίστηκαν από τους σεναριογράφους τους με απολαυστικά παρατσούκλια, τα οποία και συγκεντρώνει το Makarenia στην παρακάτω λίστα.

Αστροπελέκι

Η Ρένια δεν ήταν και το πρώτο IQ εδώ που τα λέμε. Γι’ αυτό ο Γιάννης φρόντισε να την βαφτίσει κατά πώς της πρέπει. Ο Σπύρος απ’ την άλλη χρησιμοποιούσε τον όρο «αχώνευτη», η Δήμητρα το «τουπεδιάρα» και ο Βλάσης το «Τρίκαλο». Την λάτρευαν σου λέει εκεί στο 4 της οδού Αδάμαντος στον Λυκαβηττό.

Τζεμιλέ

Ποιος ήλιος να ξεπρόβαλε, μεγεμελέ μεγεμελέ, ποιος ξέρει για πού το ‘βαλε, πού πάει καλέ, πού πάει καλέ; Σίγουρα πάει στο μικρό της παλατάκι στο Μετς, να πετάξει τα ρούχα της Σμαράγδας στον δρόμο, να κουσκουσέψει λίγο με την Τέτα στο τηλέφωνο, και να καταλήξει στο δωμάτιό της, όπου θα ακούσει Γκλουκ, μετά θα βάλει τις ωτοασπίδες της και θα κοιμηθεί ήσυχη. Την περιμένει δύσκολη μέρα, γιατί είναι γενική προϊσταμένη όλων των τμημάτων. Κι ακόμη κανείς δεν έμαθε γιατί η παρέα αποκαλεί την Αντωνίτσα Τζεμιλέ. Της ταιριάζει όμως τόσο πολύ.

Ξινή

Αν ήταν λουλούδι, θα ήταν γαϊδουράγκαθο. Αν ήταν έντομο, θα ήταν κουνούπι-τίγρης. Αν ήταν χρώμα, θα ήταν αυστηρό καφετί-κουραδί της θείτσας. Κι αν ήταν υγρό, θα ήταν αγνό και πρώτου βαθμού ξίδι. Γι’ αυτό και η Κατερίνα και όλο το αλάι-μαλάι την αποκαλούν Ξινή. Αυτοί ξέρουν.

Χλαπάτσας

Το επίσημο όνομα του πιο γλοιώδους σμηνίτη στην παράγκα του σμήναρχου Κάκαλου ήταν Τρύφων Σπιουνέας. Ποιος, όμως, το θυμάται; Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου ήταν, είναι και θα είναι ο mr. Θα-σας-δείξω-εγώ-θα-δείτε-τι-θα-πάθετε, ο μέγας γλείφτης και σπιούνος Χλαπάτσας.

Μπουμπουλίνα

Ίσως την αποκαλούσαν έτσι από σεβασμό, γιατί διέθετε τις ίδιες ηρωικές και ηγετικές αρετές με την μπουρλοτιέρισσα της Επανάστασης. Χαχαχα, ναι καλά! Αυτό το προσωνύμιο είμαστε χάντρεντ περσέντ σουρ ότι το σκαρφίστηκε η Σάσα, ως φόρο τιμής στους αιώνες που κουβαλάει στην πλάτη της ο φόβος και ο τρόμος του σπιτιού, η Όλγα η Μαρκάταινα του Παλαιού Ψυχικού.

Κατακουζήνα

Απλοϊκό αλλά πιασάρικο, το παρατσούκλι που κόλλησε η Βλαχάκοου στον προφέσορα έπιασε γιατί είναι απολαυστικό σε συνδυασμό με την λέξη «μωρή». ΜΩΡΗ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΑΑΑ, ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΕ ΖΗΤΑΝΕ ΡΕΕΕ. Για να έρθει η απάντηση: «%^$#@$&^@$ ΕΛΕΝΗΗΗ! Κατά τα άλλα, τον αποκαλούσαν και «βυζαντινοτέτοιο» (ελέω γκαρσόνας βου), «κατρούλα» και «Όσιο Πατάπιο». Από την άλλη, δυνατά ήταν και τα παρατσούκλια της ανόητης γειτονοπούλας, που αυτοαποκαλούταν «ταπεινό χαμομηλάκι» και «ασήμαντο μερμηγκάκι». Τόσο διαφορετικά από το παρατσούκλι που την περίμενε στην επόμενη σειρά, το «Γουρούνι» στο καλτ «Εσύ φταις».

Κατσαρό υπόθετο

Ο Σπύρος Μπιμπίλας κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Όχι μόνο για το μπρίο που βάζει στις ερμηνείες του, αλλά κυρίως γιατί τα κατάφερνε παρότι στην τηλεόραση του έδιναν μόνο ρόλους ταπεινωτικούς ή ελαφρώς εξτραβαγκάντ. Εδώ ας πούμε, στο ανεκδιήγητο «Ο Πέτρος και τα Κορίτσια του», ήταν συνήθως το θύμα της οργής του Πέτρου Χαρμπίλα, που τον κυνηγούσε χρησιμοποιώντας αυτόν τον όρο του πιο άτυχου ιατρικού σκευάσματος, που εκτός του ότι είναι του κώλου, έχει κάνει και περμανάντ.

Δράκουλας

Όταν η μια συμπεθέρα κατάγεται από το Κολωνάκι (άλλο που ο προπάππος της πουλούσε αγγουράκια) και η άλλη από το Αχλαδοχώρι Σερρών, υπάρχει ένα χάσμα. Ένα χάσμα μεταξύ Βούδα και Αγίας Γραφής, που είχε ως κατάληξη η «Ζούμπι» και η «Μαρινέλλα» να πίνουν το αίμα η μία της άλλης. Λογικό λοιπόν η πρώτη να αποκαλεί την δεύτερη με το προσωνύμιο του Κόμη της Τρανσυλβανίας. Τουλάχιστον επρόκειτο για Κόμη. Στην ίδια σειρά, άλλο διαδεδομένο προσωνύμιο ήταν αυτό της «Κοντής», ενώ αργότερα στην παρέα προστέθηκε και το «Μικρό μου πόνι».

Χάνιμπαλ

Συνδυασμένο πάντα με την φράση «Ωχ, ο Χάνιμπαλ, φσστ», ήταν ίσως το πιο ταιριαστό παρατσούκλι κρατούμενης στους Στάβλους της Εριέτας Ζαΐμη – πιο ταιριαστό και από της Μπόχαλης. Η Παυλίνα η Κακουδάκη είχε άλλωστε όντως φάει άνθρωπο στην ψύχρα, και τι άνθρωπο: Καλιμαύκι για πρωινό. Άλλα παρατσούκλια της σειράς ήταν τα «Παριζιάνα», «Πάπισσα», «Καλογήρου», «Τασσώ», «Χούλα Χουπ» και «Κοκάλω».

Γατόπαρδος

Πρότυπο ελληναρά από το «Ευτυχισμένοι Μαζί», σύμφωνα με τα δικά του λόγια, ο Μάκης ο συνεργειατζής ήταν γατούλης, έγινε τίγρης, και με τη βοήθεια ενός αρώματος, κατέληξε γατόπαρδος που τρελαίνει όλες τις γατούλες.

Πρωτευουσιάνα

Δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα του χωριού η συνήθεια των Κολοκοτρονιτσιωτών να αποκαλούν μια γυναίκα με όνομα και επώνυμο απλώς «πρωτευουσιάνα». Και στις Ζουμπουλίας άλλωστε τα ονόματα περίττευαν: Υπήρχαν η Πίτταινα η μεγάλη και η μικρή, ο Μάκης ο Γκαβός – για να μην μιλήσω για το τι συμβαίνει από άποψη ονοματολογίας στο δικό μου χωριό. Πάντως η Χαρά παρέμεινε ως το τέλος της σειράς η «πρωτευουσιάνα». Τι κι αν προσπάθησε να τους μάθει το όνομά της, βάζοντάς το σε μια πινακίδα ΝΑ με το συμπάθιο έξω από το λάουντζ καφέ της;

Κούκι

Το μπισκοτάκι της Ανίτας Ρασιά, της γνωστής κολορατούρας με το άσμα «Πιάσ’το μου πιάσ’το μου το κινητό μου» τύχαινε να είναι και υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Ακόμη καλύτερα: Το προσκυνητέο είδωλο είχε έτοιμο το σύνθημα για τις επερχόμενες εκλογές και τις υπουργικές ομιλίες: «Κούκι, Κούκι, Κούκι μονοκούκι».

Φαλκονέρα

Και να που φτάσαμε και στους Δυο Ξένους… Όργιο παρατσουκλιών εδώ, με κυριότερα υποκείμενα τις δύο σημαντικότερες μητρικές φιγούρες του Μαρκορέικου: Η Ντένη Μαρκορά άκουγε επίσης και στα «Ντεν Μαρ» και «Μπουμπού», ενώ η Φλώρα η Μπαρμπαρίτσα στα «Τανσού» και «Φαλκονέρα», που μικροί όλοι απορούσαμε τι σήμαινε. Αν αναρωτιέστε ακόμα, η Wikipedia μας λέει ότι Φαλκονέρα είναι μια νησίδα στο νότιο Αιγαίο, υπεύθυνη για πολλά και πολύνεκρα ναυάγια λόγω της θέσης της. Να μην ξεχάσουμε φυσικά και τον Νικηφόρο τον Κασσιμάτη, που σύσσωμο το κανάλι αποκαλούσε απλώς «Θείο» ενώ η Ντένη έλεγε χαϊδευτικά «Νίκη».

Ακάλυπτος

Well, είναι ίσως μία από τις χειρότερες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης, αλλά τι να κάνουμε που σε κάποιους άρεσε (what’s wrong with you, people?). Για κάποιο λόγο ο «ακάλυπτος» Καφετζόπουλος και ο φίλος του ο «τίγρης» Παρτσαλάκης έκαναν αίσθηση. Άβυσσος η ψυχή του τηλεθεατή.

Πρώτη δημοσίευση: 12/8/2013

Σχολίασε ρε σίχαμα, δε σε σκιάζομαι!

comments

Νινετα, τα 'δες αυτά;

ΟΥΦ... ΠΛΗΤΤΕΙΣ! ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΔΙΚΕ ΜΟΥ! ⇩