Δύο νέες εκπομπές πολιτισμού κάνουν πρεμιέρα στην ΕΡΤ

Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, η ΕΡΤ2 ποντάρει στον πολιτισμό και μας παρουσιάζει δύο νέες εκπομπές, με τίτλους «Χωρίς Ερώτηση» και «Αρχαίων Δράμα».

Χωρίς Ερώτηση

%cf%87%cf%89%cf%81%ce%b9%cf%83-%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%b5%ce%b9%cf%83%cf%8c%ce%b4%ce%b9%ce%bf-1%ce%bf-%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b7%cf%82-%ce%b6%ce%ae%cf%81
Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2, «Χωρίς ερώτηση», που θ’ αρχίσει να μεταδίδεται από το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2016 και ώρα 16:00, αποτελεί μία σειρά από κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ-προσωπογραφίες ανθρώπων των Γραμμάτων, της επιστήμης και της Τέχνης. Χωρίς να ερωτάται ο καλεσμένος -εξού και ο τίτλος της εκπομπής- μας κάνει μία προσωπική αφήγηση, σαν να απευθύνεται κατευθείαν στο θεατή και μας αφηγείται σημαντικά κομμάτια της ζωής του και της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Κάθε επεισόδιο της σειράς είναι γυρισμένο με τη μέθοδο του μονοπλάνου, δηλαδή τη χωρίς διακοπή κινηματογράφηση του καλεσμένου κάθε εκπομπής σ’ έναν χώρο της επιλογής του, ο οποίος να είναι σημαντικός γι’ αυτόν.

Έναρξη – Επεισόδιο 1ο: «Αλέξης Ζήρας» (κριτικός λογοτεχνίας)
Στο πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Χωρίς ερώτηση», θα συναντήσουμε τον κριτικό λογοτεχνίας Αλέξη Ζήρα. Μέσα από τον κινηματογραφικό φακό, θα μας υποδεχτεί στον φιλόξενο χώρο του βιβλιοκαφέ «Poems & Crimes» στο Μοναστηράκι και θα ταξιδέψουμε μαζί του στα όσα έζησε. Αυτοβιογραφικές εξιστορήσεις με σημαδιακά γεγονότα της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής του, αφηγήσεις μικρών ιστοριών από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, αλλά και αναμνήσεις από σημαντικούς ανθρώπους των Γραμμάτων και Τεχνών -ανάμεσά τους και ο αείμνηστος Δημήτρης Μαρωνίτης- αποτελούν μία αλυσίδα προσωπικών μαρτυριών του, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Μιχάλης Δημητρίου.
Ιστορικός ερευνητής: Διονύσης Μουσμούτης.

Αρχαίων Δράμα

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%af%cf%89%ce%bd-%ce%b4%cf%81%ce%ac%ce%bc%ce%b1-%ce%ba-%ce%b3%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%85%cf%83%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-3

Η ΕΡΤ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο έρευνας για το αρχαίο δράμα, μεταδίδοντας από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 στις 23:30, τη νέα σειρά εκπομπών της ΕΡΤ2, «Αρχαίων Δράμα». Σε κάθε επεισόδιο της νέας σειράς παρουσιάζεται ένα διαφορετικό έργο μέσα από τη ματιά και την ερμηνευτική προσέγγιση ενός σύγχρονου σκηνοθέτη ή συντελεστή του θεάτρου κάθε φορά, με τη μορφή ενός ελεύθερου μαθήματος-εργαστηρίου.

Η σειρά φιλοδοξεί μ’ αυτόν τον τρόπο να χτίσει μία νέα πρόταση για ένα σύνολο εκπομπών σύγχρονης έρευνας και διδασκαλίας του αρχαίου δράματος, ως συναντήσεις ενεργών ερευνητών του θεάτρου με νέους ηθοποιούς μέσα στο πλαίσιο ενός δημόσιου μαθήματος, εντός του οποίου θα ανιχνεύονται το θέμα, η ανάπτυξη του μύθου, οι χαρακτήρες και κυρίως τα κρίσιμα ζητήματα που διακυβεύονται μέσα στο καθένα από τα έργα της αρχαίας δραματικής μας κληρονομιάς.

Έναρξη – Επεισόδιο 1ο: «Αισχύλου “Αγαμέμνων”» – Κώστας Γεωργουσόπουλος
Η νέα σειρά εκπομπών της ΕΡΤ2, «Αρχαίων Δράμα», ανοίγει στο πρώτο επεισόδιο τον κύκλο της «Ορέστειας» του Αισχύλου, της σημαντικότερης τριλογίας του παγκόσμιου θεάτρου, παρουσιάζοντας την τραγωδία «Αγαμέμνων». Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος συνομιλεί με μία ομάδα νέων ηθοποιών στον υποβλητικό χώρο του Θεάτρου Θησείον, αναλύοντας και ερμηνεύοντας με τη δική του ματιά και προσέγγιση τα κρίσιμα ερωτήματα του έργου.

Σχολίασε ρε σίχαμα, δε σε σκιάζομαι!

comments

Νινετα, τα 'δες αυτά;

ΟΥΦ... ΠΛΗΤΤΕΙΣ! ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΔΙΚΕ ΜΟΥ! ⇩